Saarivesi

63.7187N 24.6790E Sievi

 

Vuonna 1947 rakennettu Saariveden kämppä on ainoa metsäradan varrella säilynyt rakennus. Elämänluukusta kämppäemäntä möi kymmenille miehille ruokaa. Rakennuksessa oli myös perheasunto keittiöineen ja kaksine kamareineen. Pihapiirissä oli sauna ja 10 hevosen talli. Kämppä sijaitsee järven rannalla ja on huvikäytössä nykyään.
 


Tarinaa

 

”Kämppä poikkeaa Jänissalosta siinä suhteessa, että siellä on keittiö yhdistetty samaan rakennukseen kuin miesten asunnot, joita Saarivedellä on kaksi, rakennuksen molemmissa päissä. Keskellä on keittiö emännän asuntoineen. – Ruuan jakelu tapahtuu keittiöstä luukkujen kautta. (…) Erikoista Saariveden kämpässä on vielä se, että se sijaitsee järven, Saariveden, josta se on saanut nimensäkin, rannalla ja siksi se on myös kesäisin suosittu paikka. Sieltä käsin suoritetaan kesällä mm. metsänparannustöitä.” (Keskipohjanmaa 26.1.1957, Eskolan Metsärata -teos)


”Ellen Kuoppala kertoi kuinka Saariveden kämpällä ollut moottorisahojen huoltomies halusi illalla päästä Särkijärvelle. Ellen olisi ollut valmis kuskaamaan miestä, mutta kämppäisäntä halusi välttämättä moottorirullavaunun ajuriksi. Oli pimeää ja Ellen varoitteli kuljettajaa siitä, että kun lastattavat vaunut jäivät vajaiksi, niitä saatettiin jättää radalle yön ajaksi odottamaan seuraavana päivänä tapahtuvaa täyttämistä. (…) Kämppäisäntä ei välittänyt Ellenin varoittelusta, Ja äkkiä edessä olikin musta möykky, vaunu. ´Ja helevetti, se päsähyttää täyvellä vauhilla siihen vaunun päähän.´ Kyydissä oli Ellenin, huoltomiehen ja kämppäisännän lisäksi Ellenin sisar. ´Ne lensi sinne ratan vartehen että jalat vilahti kaikki ja minä yksin jäin siihen.´ Pahiten loukkaantui vaunun kyydissä pysynyt Ellen. Käsivarren luu irtosi kyynärnivelestä, ja Ellen joutui hakemaan seuraavana päivänä apua jäsenkorjaajalta.” (Ellen Kuoppalan haastattelu 24.11.2015, Eskolan Metsärata -teos)
 


Kuvat

 

Saarivesi

 

Saariveden kämppä

 

Saariveden järvimaisemaa

 

Saariveden kämppä

 

Puiden leimausta

 

Palovahti ja resiina

 


Kartta

Joomla! virheenkorjauskonsoli

Istunto

Profiilin tiedot

Muistin käyttö

Tietokantakyselyt