Vanhalampi

63.8635N 24.3441E Sievi

 

Metsäradan ensimmäinen kämppä rakennettiin Vanhalammelle 1920-luvun alussa. Rakennus tehtiin veistetyistä hirsistä. Tilaa oli 40 miehelle, jotka nukkuivat yksikerroksisissa makuulavereissa eli ritseissä. Tupa ja kamari oli varattu työnjohtajan asunnoksi. Pihapiirissä oli talli 20 hevoselle. Päärakennuksessa asui myös radan rakentamiseen, hakkuutöihin ja halonlastaukseen osallistuneita Kronstadtin pakolaisia, joiden laulu ja balalaikan soitto vapaa-aikoina raikasivat. Kämppää käytettiin vielä toisen maailmansodan jälkeenkin.

  


Tarinaa

 

”Kämpän ikkunasta kiiluu heikko öljylampun valo. Käännyn radalta ja nousen mäen syrjää kämppää kohti. Erkki sanoi, että tämä Vanhanlammen kämppä tehtiin radan varteen ensiksi. Se sanoi, että täällä asui osa jostakin Suomenlahden linnoituksesta paenneista venäläisistä. Erkki sanoi olleensa ryssien kanssa paljonkin tekemisissä.” (Ojakangas: Linnunkantaja 2009)

 

”Kerrotaan, että Vanhalampeen oli joskus hukkunut laukkuryssä. Venäläisen kauppamiehen haamun oli nähty tulevan lammen suunnalta ja astuvan sisälle kämppään kuivattelemaan takan ääreen märkiä vaatteitaan.” (Väinö Myllylän haastattelu noin 1990, Eskolan Metsärata -teos)

 


Kuvat

 

 

Vanhalampi

 

Vanhalammen kämppä

 

Kronstadtin pakolaisia

 

Radanrakentajia

 


Video

 

Pitkin Pikkurataa -filmi (käsikirjoitus Anne Ruuttula-Vasari, lukija Timo Simppula, tuottaja Sievin kulttuurilautakunta 1992)

 

 


Kartta

Joomla! virheenkorjauskonsoli

Istunto

Profiilin tiedot

Muistin käyttö

Tietokantakyselyt